Over ons

Het Stedelijk Museum heeft als missie het vroeg signaleren van talent, en het is inmiddels een traditie om tweejaarlijks een tentoonstelling te organiseren die het nieuwste presenteert binnen een bepaalde kunstdiscipline.

Alternatief atelierfoto HellaJongerius_KLM 02220©Marcus_Gaab kopie
Het atelier van Hella Jongeriusbeeld:

Elke twee jaar organiseert het Stedelijk Museum de ‘Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen’, een tentoonstelling die jong talent en nieuwe ontwikkelingen signaleert. Naar aanleiding van een oproep zenden kunstenaars en vormgevers recent werk in, en een vakjury maakt vervolgens een selectie. De editie van 2016 staat in het teken van vormgeving. Uit de inzendingen – die dit jaar varieerden van stoelen tot sociale interventies, en van mode tot fictie – selecteerde de jury projecten van 26 vormgevers. De inzendingen voor de tentoonstelling Dream Out Loud werden beoordeeld door een jury bestaande uit Bas van Beek (ontwerper en docent), Corinna Gardner (curator Contemporary Product Design, Victoria & Albert Museum), Caroline Prisse (kunstenaar, curator en directeur van Van Tetterode Glass Studio), Chris Reinewald (journalist op het gebied van vormgeving en voormalig hoofdredacteur van Items en Museumvisie) en Lennart Booij (conservator toegepaste kunst en vormgeving Stedelijk Museum, juryvoorzitter en samensteller van de tentoonstelling).

Opvallend is het aandeel van ontwerpen die streven naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Sombere berichten over de opwarming van de aarde, overconsumptie, bio-industrie en uitbuiting van goedkope arbeidskrachten wakkeren een verlangen aan naar onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en nieuwe vormen van idealisme. Met ogenschijnlijk speels gemak treden ontwerpers de problemen van deze tijd tegemoet. Daarbij positioneren ze zich op uiteenlopende manieren tussen kunst, vormgeving en maatschappijkritiek.

Vier dominante strategieën typeren de aanpak van deze nieuwe lichting vormgevers: ze experimenteren met nieuwe technologie, zoeken oplossingen voor humanitaire of ecologische rampen, gebruiken fictie om het ondenkbare denkbaar te maken, of dagen de wegwerpcultuur uit met ontwerpen die eindeloos gerepareerd of hergebruikt kunnen worden.

Idealisme is niet nieuw in de vormgeving, maar er is een verschuiving zichtbaar waarbij het object minder belangrijk wordt dan het achterliggende idee of wensbeeld. Soms levert dit direct bruikbare toepassingen op, maar het zijn vooral de kritische houding en verbeeldingskracht van deze ontwerpers die nieuwe denkrichtingen openen en zo de realisering van wat onuitvoerbaar leek dichterbij brengt.

De website dreamoutloud.stedelijk.nl fungeert als levend magazine en catalogus. Op deze site worden regelmatig nieuwe updates geplaatst.

Praktische informatie tentoonstelling

Openingstijden, prijzen, route en andere praktische informatie over het Stedelijk Museum Amsterdam en de tentoonstelling Dream Out Loud: Designing for Tomorrow’s Demands is te vinden op de website van het Stedelijk Museum.
www.stedelijk.nl

Lees ook het essay van conservator Lennart Booij: Dream Out Loud! Designing for tomorrow’s demands. En het essay van Fritzi Ponse: What should design do?