We Make Carpets

We Make Carpets

Alledaagse voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis in de met meditatieve aandacht gemaakte installaties en vormen van We Make Carpets.

Een non-descripte locatie met het werk van We Make Carpets.beeld:

Ontwerpers Marcia Nolte (Amsterdam, 1982), Stijn van der Vleuten (Eindhoven, 1985) en beeldend kunstenaar Bob Waardenburg (Zoetermeer, 1983) maakten in 2009 voor het eerst samen een installatie voor de Dutch Design Week van dat jaar. De samenwerking en het resultaat beviel ze zo goed dat ze sindsdien het collectief We Make Carpets vormen.

We Make Carpets
Het duo ontwerpers Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en kunstenaar Bob Waardenburg op een non-descripte locatie. beeld:

Het werk van We Make Carpets is ontstaan vanuit een gedeelde interesse in de kleuren, vormen en texturen van alledaagse, massa-geproduceerde objecten die vaak maar eenmalig worden gebruikt om daarna achteloos weggegooid te worden. Het dagenlang geduldig sorteren en rangschikken van duizenden tot tienduizenden van dergelijke individuele voorwerpen leidt tot grafische, dubbelzijdig symmetrische patronen die de vorm van wand- en vloerkleden aannemen. Het materiaal en het formaat worden van tevoren bepaald, maar het patroon ontstaat intuïtief en ter plekke, tijdens het gezamenlijke installatieproces. We Make Carpets laat daarbij zien dat niet alleen de compositie als geheel, maar elk object op zich – of het nu pasta, een pleister, een speelgoedsoldaatje, een patatvorkje, vuurwerk, een rietje of stoepkrijt is – een eigen schoonheid bezit.

Dat geldt ook voor de ontelbare ijsparapluutjes, cocktailprikkers en -stampers die We Make Carpets gebruikte voor de drie installaties die in deze tentoonstelling te zien zijn. Ze maakten de werken in de zomer van 2015 als artists in residence in Room on the Roof, een werkruimte voor kunstenaars en ontwerpers in het torentje van de Amsterdamse vestiging van warenhuis de Bijenkorf. Alledaagse voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis in deze met meditatieve aandacht gemaakte installaties en vormen tevens het uitgangspunt voor het voortdurende onderzoek dat We Make Carpets doet naar textuur, vorm, kleur en patroon.

We Make Carpets is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

'room on the roof' carpets

bekijk beelden

15-02926-114 1. WE MAKE CARPETS stirrer-carpet.jpg 480153_1_1