Henk Stallinga

Studio Stallinga

Studio Stallinga speelt in het ontwerp van meubels, verlichting en producten met de functionaliteit en betekenis van industriële vormgeving.

Het atelier van Studio Stallinga in Amsterdam.beeld:

Beeldend kunstenaar en industrieel vormgever Henk Stallinga (Tietjerksteradeel, 1962) studeerde in 1993 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en begon in datzelfde jaar zijn ontwerpstudio, Studio Stallinga. Sindsdien heeft hij meubels, verlichting en producten ontworpen waarbij hij speelt met de functionaliteit en betekenis van industriële vormgeving. Meer recentelijk maakt Stallinga installaties en sculpturen waarin licht, beweging, geluid en het verstrijken van tijd belangrijke thema’s zijn.

Studio Stallinga
Henk Stallinga in zijn atelier in Amsterdam.beeld:

Zo ook in zijn monumentale lichtsculptuur Chain Reaction, gemaakt van 144 hangende, ronde tl-lampen die aaneengeschakeld zijn tot een grote cirkel – een symbool van eeuwigheid. Gedurende een etmaal verschuift de intensiteit van het licht van lamp naar lamp, totdat er een complete cyclus is voltooid. De hoek van de omwentelingsas van Chain Reaction is exact gelijk aan die van de aarde (23,4 graden) en doordat de installatie gedurende een jaar langzaam draait worden ook de vier seizoenen gevolgd. Stallinga zoekt met zijn ontwerp, waarin hij licht en beweging gebruikt om tijd en ruimte te verbeelden, naar een langdurige relatie met de toeschouwer: om alle fases te kunnen ervaren zou je de installatie meerdere keren gedurende een jaar moeten bezoeken.

Hoewel Chain Reaction is ontworpen als zelfstandig werk, is het ook de inspiratiebron voor de choreografie en het middelpunt van de dansvoorstelling Extremalism, uitgevoerd door dertig dansers van het Ballet Nationale de Marseille en het ICK Amsterdam. In deze voorstelling, die draait om de mens en zijn of haar lichaam in crisistijd, extreme situaties en minimalistische omstandigheden, vormen de dansers en het werk – als het ware de eenendertigste danser – één dynamisch geheel.

Studio Stallinga is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

chain reaction

bekijk beelden

Stallinga 1