Daan Roosegaarde

Studio Roosegaarde

Studio Roosegaarde maakt sociaal gedreven ontwerpen.

Het atelier van Studio Roosegaarde in Rotterdam.beeld:

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) wist al op de middelbare school dat hij kunstenaar en uitvinder wilde worden. Pas later, toen hij studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede en het Berlage Instituut in Rotterdam, kon hij deze wensen combineren. Sinds 2006 werkt hij samen met een aantal ontwerpers en ingenieurs onder de naam Studio Roosegaarde en maakt hij sociaal gedreven vormgeving waarin technologie, innovatie, interactie en schoonheid worden verbonden, door hemzelf omschreven als ‘techno-poëzie’.

Daan Roosegaarde in zijn Rotterdamse Studio
Daan Roosegaarde in zijn studio in Rotterdam.beeld:

Schoonheid kan ook schone lucht voor iedereen betekenen, laat Roosegaarde zien met zijn Smog Free Tower, een zeven meter hoge toren die verontreinigde stadslucht (smog) in Rotterdam opzuigt en vervolgens schoon weer uitblaast. De gebruikte technologie zorgt ervoor dat het fijnstof in de lucht wordt omgeven door positief geladen ionen, zodat het zelf ook een positieve lading krijgt en neerslaat op negatief geladen gaas. De Smog Free Tower kan op deze manier per uur 30.000 m³ lucht filteren en gebruikt daarvoor net zoveel (groene) energie als een waterkoker. Van het fijnstof dat is opgevangen door de filters maakt Roosegaarde vervolgens tastbare ‘souvenirs’, Smog Free Jewelry: ringen en manchetknopen, elk gemaakt van het samengeperste fijnstof uit 1000 m³ lucht.

Met één toren kan uiteraard alleen de verontreinigde lucht in een bepaalde diameter worden gefilterd. Toch betekent dat dat mensen op een specifieke plek, zoals een stadspark, van schone lucht kunnen genieten. De toren maakt onderdeel uit van Studio Roosegaardes grotere Smog Free Project en zal binnenkort door China (eerste stop: Beijing) gaan reizen. Met deze campagne geeft Roosegaarde de aanzet tot een uitgebreide discussie over manieren waarop schadelijke smog aangepakt kan worden en inspireert daarmee anderen tot het ontwikkelen van meer oplossingen.

Studio Roosegaarde is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

De Smog Free Tower

bekijk beelden

De Smog Free Tower in Rotterdam