Studio Drift

Studio
Drift

Studio Drift zoekt naar verbindingen tussen natuur en technologie en maakt daarbij gebruik van geavanceerde technologie en verfijnd handwerk

Het atelier van Studio Drift in Amsterdam.beeld:

Sinds 2006 werken ontwerpers Lonneke Gordijn (Alkmaar, 1980) en Ralph Nauta (Swindon, 1978), die elkaar leerden kennen tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven, samen onder de naam Studio Drift. Hun installaties en interactieve sculpturen hebben veelal licht en ruimte als onderwerp. Gordijn en Nauta zoeken in hun werk naar verbindingen tussen natuur en technologie en maken daarbij gebruik van geavanceerde technologie en verfijnd, geconcentreerd handwerk. Ze verkennen consequent de grenzen van het materiaal en de beschikbare technieken door de samenwerking met wetenschappers, ingenieurs, universiteiten en onderzoeksinstituten.

Studio Drift
Lonneke Gordijn en Ralph Naula van Studio Drift in hun atelier.beeld:

Een voorbeeld van zo’n samenwerking is die met een Nederlandse chemicus, die in 1972 begon met de ontwikkeling van het recyclen van chemisch afval en die over een periode van 25 jaar ontdekte hoe chemisch afval bijna volledig te recyclen is door het te verhitten in een industriële oven waarbij het smeltpunt van waardevolle materialen zoals goud, zilver en kwik wordt bereikt. Vervolgens worden deze materialen aan het mengsel onttrokken voor hergebruik. De as die overblijft, kan opnieuw worden gesmolten in een door hemzelf ontwikkelde verglazingsoven, die op eenzelfde manier werkt als een vulkaan, totdat het verglaast en in een mal kan worden gegoten. Dit levert een intens zwart materiaal op dat verrassend veel lijkt op vulkanisch glas, ook wel obsidiaan genoemd. Gordijn en Nauta experimenteerden net zo lang met dit synthetische obsidiaan totdat het ze lukte om een serie objecten te maken: de Obsidian Mirrors.

Ze gaven de spiegels vormen die doen denken aan afgeslepen waterdruppels, en refereren daarmee aan het meest pure element denkbaar, water. De spiegels symboliseren de transformatie van chemisch materiaal naar een nieuw element en bevatten ook een belofte voor de toekomst – Gordijn en Nauta streven er namelijk naar om het volledige recycling van chemisch afval een vanzelfsprekend onderdeel te laten worden van industriële productieprocessen.

Studio Drift is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

The obsidian project

bekijk beelden

Studio Drift