Pieter Stoutjesdijk

Pieter Stoutjesdijk

Architect Pieter Stoutjesdijk staat bekend om zijn efficiënte gebruik van materiaal, productietijd, krachtwerking, bouwgemak en esthetiek.

De werkruimte van Pieter Stoutjesdijk in Delft.beeld:

Het is tijd voor een nieuwe industriële revolutie, vindt architect en ingenieur Pieter Stoutjesdijk (Middelharnis, 1987). De eerste industriële revolutie heeft ervoor gezorgd dat massa-geproduceerde goederen voor een grote groep mensen beschikbaar werden, maar bracht ook milieuvervuiling, barre arbeidsomstandigheden en een ongelijke verdeling van welvaart met zich mee. Stoutjesdijk stelt zich voor dat een combinatie van open source ontwerpprocessen en lokale computergestuurde productie ervoor zullen zorgen dat er een nieuw soort industrie ontstaat, waarin ontwerpen en produceren niet meer is voorbehouden aan een kleine elite en waarin ideeën en productiemethoden vrijelijk worden gedeeld.

Pieter Stoutjesdijk
Pieter Stoutjesdijk in zijn werkruimte in Delft.beeld:

Stoutjesdijks interesse in dit ontwerp werd aangewakkerd toen hij de cursus ‘How to Make (Almost) Anything’ volgde aan het MIT in Massachusetts. In zijn afstudeerproject aan de Technische Universiteit in Delft (2013) richtte hij zich vervolgens op het ontwikkelen van een open, online database met digitale blauwdrukken van bouwcomponenten. Hij ontwierp met deze componenten ook een gebouw: een huis voor inwoners van Port-au-Prince in Haïti die na de zware aardbeving van 2010 dakloos waren geworden. Het huis is opgebouwd uit 122 ECOBoards, panelen die lokaal geproduceerd kunnen worden uit plantaardig landbouwafval (zoals gras, snoeihout of riet) en niet-giftige lijm. De panelen zijn uitgesneden met een CNC-frees met een marge van 0,1 mm waardoor ze een sterke verbinding met elkaar vormen (friction fit) en eenvoudig met een rubberen hamer gemonteerd kunnen worden. Het dak van het huis heeft Stoutjesdijk de vorm van een parabool gegeven: zo kan het regenwater opvangen, dat direct gezuiverd kan worden tot drinkwater of via zonnewarmte tot stoom en dus energie kan worden omgezet.

In zijn ontwerp voor Haïti heeft Stoutjesdijk gezocht naar een balans tussen eenvoud, aanpasbaarheid, lokale behoeften, efficiënt gebruik van materiaal, productietijd, krachtwerking, bouwgemak en esthetiek en laat daarbij zien waartoe een ‘nieuwe industrie’ kan leiden. Hij hoopt dat zijn woning voor Haïti binnenkort op grote schaal gebouwd zal gaan worden – en, met enige aanpassingen ook in de westerse wereld – maar in de tussentijd is het huis hier, in het Stedelijk Museum Amsterdam, voor het eerst gerealiseerd.

Pieter Stoutjesdijk is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Post-disaster shelter voor Haïti

Mede mogelijk gemaakt door ‘Stimuleringsfonds Creatieve Industrie’

bekijk beelden

5. Foto Pieter Stoutjesdijk