Pieke Bergmans

Pieke Bergmans

Pieke Bergmans ontleedt van bestaande productieprocessen en materialen de basisprincipes en -elementen en manipuleert ze tot het uiterste.

Het atelier van Pieke Bergmans in Amsterdam.beeld:

Aandachtig ontleedt Pieke Bergmans (Sprang-Capelle, 1978) de basisprincipes en -elementen van bestaande productieprocessen en materialen, en manipuleert ze tot het uiterste totdat de (vaak verrassende) uitkomst haar bevalt. Ze studeerde grafische en industriële vormgeving en 3D-design in Nederland, voltooide een MA in productontwerp in Londen en werkt sinds 2004 als vormgever en kunstenaar. Het materiaal waarmee Bergmans werkt, of dat nu glas, kunststof of keramiek is, komt door haar originele toepassingen op een wonderlijke manier tot zijn recht. Dat geldt ook voor het neonlicht dat ze voor haar recente serie Phenomeneon uitgebreid onderzocht.

Pieke Bergmans
Pieke Bergmans in haar atelier.beeld:

Bergmans vroeg zich af waarom voor neonlampen altijd een glazen buis met een beperkte diameter en evenwijdige wanden wordt gebruikt. Dat heeft een goede reden, ontdekte ze: edelgas – dat in principe kleurloos is – licht alleen op als het in een relatief kleine ruimte onder spanning wordt samengeperst. Zodra het gas meer ruimte krijgt, licht het minder op of lijkt het zelfs te verdwijnen. Bergmans experimenteerde met dat gegeven en liet glasblazers buizen maken met organische vormen en een onregelmatige, wisselende diameter, die ze vervolgens vulde met het edelgas argon. Het effect is mysterieus: blauwe lijnen van neonlicht, die met een penseel in de ruimte geschilderd lijken te zijn, bewegen zich vrij, lichten op of vervagen plotseling.

Ook andere kunstenaars in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam hebben zich met neon beziggehouden, zoals Bruce Nauman en Tracy Emin. Maar waar zij speelden met de bekende toepassing van neon in belettering, richt Bergmans zich op de beeldende kwaliteiten van het licht zelf.

Pieke Bergmans is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Phenomeneon

bekijk beelden

Pieke Bergmans Phenomeneon