Pavèl van Houten

Pavèl van Houten

De studie naar en het verbinden van elementen uit kunst, wetenschap en natuur is typerend voor het werk van Van Houten.

Huis de Pinto met werk van Pavèl van Houten.beeld:

Het motto van de Amsterdamse dierentuin Artis, ‘de natuur is de leermeesteres van kunst en wetenschap’, vormde voor kunstenaar Pavèl van Houten (Bergen op Zoom, 1984) de leidraad bij het ontwerp van behangsels voor de onlangs gerenoveerde ledenlokalen. Voorbereidend onderzoek vormde een belangrijk onderdeel van dit project, dat in 2013 gedurende één zomermaand als een performance in het park werd uitgevoerd door 41 vrijwilligers.

Pavèl van Houten
Pavèl van Houten in Huis de Pinto in Amsterdam.beeld:

Samen met deze vrijwilligers onderzocht Van Houten drie verschillende plantensoorten in de dierentuin: de honingboom, de plataan en de bamboe. Zij bestudeerden van elke soort één exemplaar (of, in het geval van de bamboe, een bosje) en tekenden, telden en omschreven onder andere de verdeling van 248 bamboestengels, de locaties van 31.000 honingboom-bladeren en de vorm van 1300 vlekken van de plataan, totdat er als het ware een set complete biografieën was ontstaan. De verschillende datasets die uit dit onderzoek voortkwamen vertaalde Van Houten naar infographics (informatieve illustraties) die hij vervolgens verwerkte tot patronen die refereren aan natuurlijke elementen, zoals sterrenbeelden, bladeren, takken en schimmels. Hij was hierbij gevraagd om rekening te houden met de kleuren van de oorspronkelijke behangsels uit 1891, en ook moesten zijn ontwerpen passen bij de sfeer van de verschillende ruimtes (de directeurs-, adjunct-directeurs- en ontvangstkamers en de salon).

De studie naar en het verbinden van elementen uit kunst, wetenschap en natuur is typerend voor het werk van Van Houten. Hij is met name geïnteresseerd in de rituelen die onderdeel zijn van wetenschap en religie, de twee belangrijkste vormen van zingeving, en probeert ze te relativeren en te vertalen naar iets begrijpelijks en concreets. Daarbij kiest hij er tegelijk voor om objecten en gebeurtenissen, die als onbelangrijk of onbenullig worden beschouwd – zoals, in dit geval, drie individuele planten – een bijzondere status toe te kennen.

Pavèl van Houten is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Behangsels Artis

bekijk beelden

Pavel van Houten, Behangsels Artis