Patrick Kruithof

Patrick Kruithof

Patrick Kruithof wil met zijn producten, installaties en ideeën, zoals de Stokroostegel, 'duurzame ervaringen' mogelijk maken.

Het atelier van Patrick Kruithof in Rotterdam.beeld:

Ontwerper en kunstenaar Patrick Kruithof (Naarden, 1968) wil met zijn producten, installaties en ideeën ‘duurzame ervaringen’ mogelijk maken. Met ogenschijnlijk kleine ingrepen maakt hij het leven van mensen op de langere termijn mooier of waardevoller en biedt hij een alternatief voor de verleidingen van de consumptiemaatschappij.

Patrick Kruithof
Patrick Kruithof in zijn atelier.beeld:

Kruithof ontwierp speciaal voor de stad Rotterdam de Stokroostegel in het kader van een samenwerkingsproject dat liep van de zomer van 2010 tot de zomer van 2013. In die periode werden 340 tegels met stokrozen (Alcea rosea) langs gevels op verschillende plekken in de stad geplaatst. De tegel heeft aan één van de lange zijden een uitsparing voor de stokroos met daarnaast twee gaten voor bamboestokken die de plant beschermen en ondersteunen naarmate deze groter en zwaarder wordt. Bovendien is het formaat een fractie kleiner dan een halve stoeptegel waardoor het ontwerp gemakkelijk geïntegreerd kan worden in bestaande bestrating. Het logo met 36 stippen dat rechts bovenaan de tegel is aangebracht, refereert aan het aantal zaden dat altijd in de zaaddoos van een stokroos aanwezig is.

Bewoners adopteerden tijdens de loopduur van het project een Stokroostegel met plant en kregen daarbij de verantwoordelijkheid voor de verzorging. Zo konden ze niet alleen meer genegenheid voor planten en insecten (zoals hommels en bijen) ontwikkelen, hun lokale leefomgeving werd ook groener en mooier. Kruithof stelt voor dat de stokroos de nieuwe ‘stadsbloem’ van Rotterdam wordt: deze uitermate sterke plant die onder uiteenlopende omstandigheden groeit staat symbool voor de veerkracht van de inwoners en de duurzame ambities van de stad.

Patrick Kruithof is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Stokroostegel

bekijk beelden

Stokroostegel_©_MMXII_TMC_03