Olivier van Herpt

Olivier van Herpt

Met zijn nieuwe technologieën hoopt Olivier van Herpt op democratisering van het productieproces.

Onderdeel van de woon- en werkruimte van Olivier van Herpt in Eindhoven.beeld:

Olivier van Herpt (Helmond, 1989) maakt werk op het snijvlak van ambachtelijk handwerk en hedendaagse industriële vormgeving. Hij richt zich daarbij op het gebruik van de technologie die deze twee domeinen onderscheidt: de machine. Hij studeerde in 2015 af aan de Design Academy Eindhoven met een opmerkelijke collectie keramische schalen, kommen en vazen, gemaakt met een geavanceerde 3D-printer die Van Herpt in twee jaar tijd zelf ontwikkelde.

Olivier van Herpt
Olivier van Herpt in zijn woon- en werkruimte.beeld:

Uit onvrede met de beperkte mogelijkheden van bestaande 3D-printers – zowel op het gebied van schaal als detaillering – ontwierp Van Herpt met veel geduld en nieuwsgierigheid een machine waarmee hij vormen print die vele malen groter, complexer en verfijnder zijn dan voorheen mogelijk was. Bij het uitvoeren van een nieuw ontwerp zoekt Van Herpt eerst naar de juiste kleisoort en -samenstelling en maakt een digitale 3D-tekening. Zijn machine spuit daarna met een printkop, die door drie armen wordt voortbewogen, plastische klei in eindeloze lagen op elkaar. De verdienste van Van Herpt is niet puur en alleen technisch. Met behulp van zijn 3D-printer ontwikkelde hij een geheel nieuwe beeldtaal, die leidt tot aantrekkelijke of sciencefictionachtige vormen en texturen die associaties oproepen met origami, traditioneel vlechtwerk, cactussen of gesteente dat miljoenen jaren geërodeerd is.

Van Herpt werkt momenteel aan een nieuwe 3D-printer waarmee hij meer organische vormen kan maken, maar het is aannemelijk dat hij zich over enkele jaren met net zoveel toewijding in andere technieken en materialen verdiept. In elk geval wil Van Herpt de technologieën die hij nu en in de toekomst ontwikkelt beschikbaar maken voor iedereen. Hij hoopt daarmee op een democratisering van het productieproces en een kleinere afstand tussen (of zelfs een versmelting van) ontwerper en gebruiker.

Olivier van Herpt is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

3D printed ceramics

bekijk beelden

Olivier_van_Herpt_Stedelijk_Museum_01