Next Nature Network

Next Nature Network

Next Nature Network zoekt naar innovatieve en duurzame manieren om technologie en biologie in te zetten voor een nieuwe vorm van natuur.

Het atelier van Next Nature Network in Amsterdam.beeld:

Kweekvlees, ook wel in vitrovlees of labvlees genoemd, wordt in een laboratorium gekweekt uit stamcellen van dieren. Dit gekweekte vlees kan niet alleen voor medische doeleinden, maar ook voor menselijke consumptie gebruikt worden: het biedt een alternatief voor de inefficiënte bio-industrie, die veel tijd, geld, grondoppervlak, water en uiteraard dierenlevens kost. De ontwikkeling van kweekvlees is nog lang niet ver genoeg gevorderd voor grootschalige productie, maar toch is er al een eerste hamburger mee gemaakt, ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht en gepresenteerd in 2013.

Next Nature Network
Creative Director Koert van Mensvoort, Art Director Hendrik-Jan Grievink en collega’s op hun kantoor.beeld:

Hoewel het voor de hand ligt om met kweekvlees bestaande producten als hamburgers, worsten en biefstukken na te maken, kan de technologie ook leiden tot een geheel nieuwe eetcultuur. De organisatie Next Nature Network, die zoekt naar innovatieve en duurzame manieren om technologie en biologie in te zetten voor een nieuwe vorm van natuur, houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar de manier waarop in vitrovlees in de toekomst daadwerkelijk in de keuken toegepast zou kunnen worden. De natuurbeweging, in 2005 opgericht door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort (Veldhoven, 1974) en ontwerper en redacteur Hendrik-Jan Grievink (Heerde, 1977), werkte voor dit onderzoek samen met de Technische Universiteit Eindhoven. Dat resulteerde in 2014 in de uitgave van het door Silvia Celiberti (Bologna, 1986) geïllustreerde The In Vitro Meat Cookbook, dat 45 niet-maakbare (en soms bizarre) recepten voor kweekvlees bevat zoals een beenmergcocktail, een gebreide steak en vleesvruchtentaartjes. Aan het boek werkten verschillende wetenschappers, activisten, filosofen, chef-koks, fotografen en illustratoren mee, en het bevat naast recepten en tekeningen ook essays.

Het In Vitro Meat Cookbook is niet alleen een fictief kookboek. In een tijd waarin ongerepte natuur zeldzaam wordt en de bio-industrie nog altijd groeit, zijn de onderwerpen die het boek aansnijdt, zoals duurzaamheid, voedseltekorten, dierenmishandeling en culinaire innovatie, heel relevant. Het boek zet aan tot discussie over deze thema’s en illustreert een speculatieve maar visueel overtuigende voorstelling van de toekomst van de vleesindustrie.

Next Nature Network is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

The In Vitro Meat Cookbook

bekijk beelden

15-02926-19 1-InVitroMeatCookbook_cover.jpg 474045_1_1