Metahaven

Meta
Haven

Met poëtische en provocerend ontwerpen biedt Metahaven een instrument om je mening, waarheid en zelfstandigheid te testen en te verdedigen.

Het bureau van Metahaven in hun werkruimte in Amsterdam-Noord.beeld:

Vinca Kruk (Leiden, 1980) en Daniel van der Velden (Rotterdam, 1971) combineren grafische vormgeving met kritisch onderzoek naar ondere andere branding en politieke en commerciële machtsstructuren. Ze werkten voor het eerst samen in 2004 tijdens een project aan de Maastrichtse Jan van Eyck Academie en vormen sinds 2006 de kern van het ontwerpcollectief Metahaven. Metahaven maakt publicaties, grafische identiteiten, producten en films, waarbij de ontwerpers met standaard lettertypes, schaduweffecten, felle kleuren en (zelfbedachte) logo’s refereren aan de beeldtaal van politiek en bedrijfsleven. Regelmatig werkt Metahaven samen met onconventionele partijen die niet tot de traditionele opdrachtgevers voor vormgevers behoren.

Metahaven
Vinca Kruk en Daniel van der Velden in hun werkruimte.beeld:

Zo ontwierp Metahaven op eigen initiatief een nieuwe grafische identiteit voor het controversiële journalistieke platform WikiLeaks. Metahaven was gefascineerd door de manier waarop Wikileaks door het online publiceren van geheime documenten van overheidsinstellingen en bedrijven schandalen en corruptie aan het licht bracht en daarmee gevestigde autoriteiten ondermijnde. Metahaven wilde het anonieme, onafhankelijke en ongrijpbare karakter van de organisatie inzetten als herkenbaar handelsmerk. Toen beide partijen elkaar uiteindelijk ontmoetten, bleek WikiLeaks niet zozeer geïnteresseerd te zijn in een nieuwe visuele identiteit, maar wel in tastbare ‘merchandise’. Metahaven ontwierp daarom een serie T-shirts en grote zijden sjaals, die het lichaam en gezicht van de drager kunnen verhullen en tegelijk doorschijnend zijn. De ontwerpen verwijzen naar de dubbelzinnigheid van WikiLeaks: het platform streeft naar openheid, terwijl zijn bronnen, beheerders en werkwijze door mysterie zijn omgeven. De opbrengst van de producten, die onder meer via eBay werden verkocht, hielp WikiLeaks in zijn overlevingsstrijd tegen een financieel embargo door creditcardmaatschappijen.

De praktijk van Metahaven draait om veel meer dan esthetiek: met ontwerpen die poëtisch en tegelijk overweldigend en provocerend zijn, biedt het collectief een instrument om je eigen mening, waarheid en zelfstandigheid te testen en te verdedigen.

Metahaven is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Metahaven voor Wikileaks

Metahaven, Transparent Camouflage (WikiLeaks merchandise,) 2010-2013

Mixed media installation. Photography Meinke Klein, structure design Metahaven with Miroslav Rajic

bekijk beelden

00_metahaven