Marleen Kaptein

Marleen Kaptein

Met een robot die normaal voor de productie van onderdelen voor lucht- en ruimtevaartuigen wordt gebruikt maakt Marleen Kaptein meubels.

Het atelier van Marleen Kaptein in Amsterdam.beeld:

Marleen Kaptein (Nijmegen, 1971) werkt, sinds ze in 1999 afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven, samen met Stijn Roodnat onder de naam Kaptein Roodnat. Ze ontwerpen interieurs, meubelen en producten met een beeldtaal die helder maar niet saai is. In 2012 richtte Roodnat mede het designlabel Label/Breed op, dat als doel heeft om innovatieve, industriële bedrijven en ontwerpers bij elkaar te brengen. Via Label/Breed ging Kaptein een samenwerking aan met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), een stichting die technologische ondersteuning biedt aan de lucht- en ruimtevaartsector.

Marleen Kaptein
Marleen Kaptein in haar atelier. beeld:

Kaptein kon bij het NLR gebruikmaken van de zogenoemde fiber placement machine, een robot die dunne stroken koolstofvezel verhit en in verschillende richtingen over elkaar heen legt. Als de vezels afkoelen, versmelten ze met elkaar en vormen ze een sterk en toch licht oppervlak. Normaal gesproken wordt de machine gebruikt voor de productie van allerlei functionele onderdelen voor lucht- en ruimtevaartuigen, maar Kaptein richtte zich juist op de esthetische mogelijkheden die het materiaal en de machine haar boden. Ze ontwikkelde een lamp en twee stoelen, waaronder de Fibre Placement Chair. Deze stoel heeft een eenvoudig profiel, maar een complexe structuur die rechtstreeks uit een futuristisch ruimteschip of uit de vleugels van een libelle afkomstig lijkt te zijn.

Voor een aantal andere meubels in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam hebben ontwerpers als Marcel Wanders en Bertjan Pot ook gebruikgemaakt van koolstofvezels. Kaptein is echter de eerste die voor de uitvoering een hightechrobot heeft ingezet en met haar nadruk op de grafische kwaliteit van de zwarte stroken geeft zij met haar stoel weer een nieuwe, originele vorm aan het materiaal.

Marleen Kaptein is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Fibre Placement Chair

bekijk beelden

1.30a1 Marleen Kaptein NLR