Marjan van Aubel

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel ontwierp een hedendaags glas-in-loodraam dat energie opwekt.

Een kas in Amsterdam waar Marjan van Aubel aan het werk is.beeld:

Tijdens haar master productvormgeving aan de Royal College of Art in Londen ontdekte Marjan van Aubel (Bergen op Zoom, 1985) wat ze als ontwerper wilde bereiken: producten maken die er aantrekkelijk uitzien en tegelijk zo efficiënt en technologisch geavanceerd mogelijk zijn.

Marjan van Aubel
Marjan van Aubel buiten bij een kas in Amsterdam.beeld:

Zo studeerde ze af met een kast gevuld met servies dat lichtenergie opslaat uit de directe omgeving. De doorontwikkeling van dat idee leidde tot de oprichting van Van Aubels bedrijf Caventou, vernoemd naar de Franse professor die in 1817 chlorofyl ontdekte, de groene stof die planten gebruiken om lichtenergie om te zetten naar voedingsstoffen. Dit proces, bekend als fotosynthese, lijkt veel op de technologie die wordt toegepast in de producten die het bedrijf maakt. In de Current Window bijvoorbeeld, wordt zonlicht via DSSC’s (‘dye-sensitised solar cells’) die tussen panelen gehard glas zijn geklemd, met behulp van organische kleurstoffen omgezet in elektrische energie. Dit specifieke type zonnecel is zelfs gevoelig voor diffuus en indirect licht en de energie die gegenereerd wordt kan gebruikt worden voor het opladen van telefoons, tablets en laptops via een USB-poort. Ook het oppervlak van de Current Table, die in de tentoonstelling naast het raam te zien is, wekt energie op via geïntegreerde DSSC’s.

In het Bauhausachtige patroon van de Current Window heeft Van Aubel gezocht naar de juiste balans tussen efficiëntie en esthetiek: de kleurvlakken moeten genoeg energie opwekken – elke kleur heeft namelijk een andere golflengte en dus een andere opbrengst – en toch samen een mooie combinatie vormen. Van Aubel hoopt dat haar hedendaagse glas-in-loodraam binnenkort in huizen, scholen, kantoren of kerken geïntegreerd zal worden.

Marjan van Aubel is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Current Window

bekijk beelden

1-Current Window