Jesse Howard

Jesse Howard

Jesse Howard geeft met zijn ontwerpfilosofie de controle over de productie van alledaagse huishoudelijke apparatuur aan de consument terug.

De werkplek van Jesse Howard in Amsterdam.beeld:

Jesse Howard (Denver, 1978) benadrukt in zijn werk het belang van open design. Hij ontleedt bestaande huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en apparaten, ontwerpt vervolgens zijn eigen versie en maakt zijn technische tekeningen en de bronnen van de verschillende onderdelen vrij toegankelijk via online platforms.

Jesse Howard
Jesse Howard op zijn werkplek in Amsterdam.beeld:

Howard ontwikkelde zijn ontwerpfilosofie tijdens zijn studie aan het DesignLab van de Gerrit Rietveld Academie, en in 2012 studeerde hij daar af met een set handleidingen voor het maken van huishoudelijke apparaten – een broodrooster, een koffiemolen, een waterkoker en een stofzuiger – die hij Transparent Tools noemde. Deze apparaten maakte Howard van onderdelen die te koop zijn bij een lokale bouwmarkt of huishoudwinkel, en elementen die eenvoudig te 3D-printen of CNC-frezen zijn bij een FabLab (een coöperatieve werkplaats met computergestuurde machines) met behulp van gratis, online tekeningen. Zo is het schakelpaneel van Howards toaster 3D-geprint, de zijpanelen bestaan uit CNC-gefreesd Corian (een bijzonder harde kunststof) en het rooster is gemaakt van kippengaas.

Howard richt zich in zijn praktijk niet op technische innovatie of bijzondere esthetiek, maar op het teruggeven van de controle over de productie van alledaagse apparatuur aan de consument. Hij of zij ontwerpt en produceert het uiteindelijke product voor een groot deel zelf via een eenvoudige handleiding, zonder tussenkomst (en dus invloed) van machtige concerns. Hoewel de productie van Howards apparaten nu vooral iets voor fanatieke hobbyisten lijkt, geven zijn tijdloze ontwerpen een aanzet tot toekomstige ontwerpstrategieën voor een wereld waarin productie gedemocratiseerd is en consumenten actief betrokken zijn bij het produceren, repareren en aanpassen van hun eigen producten.

Jesse Howard is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Transparent Tools

bekijk beelden

Jesse Howard