Helmut Smits

Helmut
Smits

Helmut Smits ziet in alledaagse situaties, gedachten en dingen kunstwerken en maakt met simpele interventies grote thema’s zichtbaar.

De werkruimte van Helmut Smits met daarin een klein kantoor in Rotterdam.beeld:

Nadat hij als zeventienjarige was gestopt met school en vier jaar voor de drukkerij van zijn vader had gewerkt, wist Helmut Smits (Roosendaal, 1974) dat hij wilde studeren aan de kunstacademie. Dat werd de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Sinds zijn afstuderen maakt hij kunst in de openbare ruimte, sculpturen en conceptuele installaties, maar ook meubels en producten. Smits ziet in alledaagse situaties, gedachten en dingen kunstwerken en maakt met vaak simpele interventies grote thema’s op een poëtische en humoristische manier zichtbaar.

Helmut Smits
Helmut Smits in zijn werkruimte.beeld:

Zo organiseerde Smits in 2013 een feest voor zijn zoontje – niet omdat hij jarig was, maar omdat uit een bezoek aan het consultatiebureau bleek dat hij binnenkort 1 meter lang zou worden. Deze mijlpaal werd, samen met vriendjes en vriendinnetjes, gevierd met een cake van 1 meter, 1 meter limonade, 1 meterhoge Duplo-torens, 1 meterlange feestfluitjes en als cadeau een duimstok van 1 meter. De 1 Meter Party, die inmiddels van Tokio tot Jeruzalem georganiseerd is, maakt een vanzelfsprekend maar uniek moment in een mensenleven bijzonder en is niet gebonden aan een specifieke cultuur, religie of ras.

Is de vieze, bruine vloeistof die cola heet wel The Real Thing, zoals Coca-Cola zichzelf in een oude slogan omschreef? Dat vroeg Smits zich af toen hij kritisch naar de frisdrank keek en besefte dat niet cola maar haar grondstof water ‘echt’ is. Coca-Cola wordt wereldwijd verkocht en gedronken, zelfs op plekken waar niet eens schoon drinkwater beschikbaar is, en dat terwijl er bijna 3 liter water nodig is voor het produceren van 1 liter (ongezonde) cola. Smits vond dit gegeven absurd, en draaide het productieproces van Coca-Cola om er door middel van zijn installatie weer helder water, de bron van alle leven, uit te destilleren. Niet om de mensheid te redden, maar om stil te staan bij invloed die we met ons gedachteloos consumptiegedrag hebben op de vorming van de wereld om ons heen.

Helmut Smits is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

1 meter feest

Helmut Smits viert dat zijn zoon 1 meter is met een 1 meter feest.

bekijk beelden

Helmut Smits