Hella Jongerius

Hella Jongerius

Hella Jongerius wil bestaande ontwerpen, materialen, productieprocessen en kennis op zowel een pragmatische als esthetische manier inzetten.

Het atelier van Hella Jongerius.beeld:

De ontwerpen van Hella Jongerius (De Meern, 1963) worden veelal industrieel en in serie geproduceerd waardoor ze voor een grote groep mensen beschikbaar zijn. Toch lukt het haar om elk object door kleine imperfecties en ongewone materiaalcombinaties een individueel karakter te geven. Jongerius studeerde in 1993 af aan de Design Academy in Eindhoven en ontwerpt met haar studio Jongeriuslab in Berlijn onder andere keramiek, glas, meubels, stoffen en complete interieurs.

Hella Jongerius
Hella Jongerius en collega's in haar Berlijnse studio.beeld:

Jongerius ontwierp samen met de twee senior designers van Jongeriuslab, Edith van Berkel (textiel) en Arian Brekveld (meubels), het interieur voor een deel van de Boeingvloot van KLM, inclusief de nieuwe businessclassstoelen. Binnen de grenzen van de strenge regelgeving van de luchtvaart zocht zij naar ruimte voor wezenlijke veranderingen om in de behoefte aan comfort van de hedendaagse reiziger te kunnen voorzien. Jongerius koos in haar vernieuwende interieurontwerp voor stoelbekleding in vijf verschillende tinten, double face-textiel (met twee ‘goede’ kanten), industriële onderdelen met handgemaakte details en zo min mogelijk onnodige en afleidende elementen. Het tapijt, dat een patroon heeft dat gebaseerd is op de sterren van de Melkweg, is de eerste cradle to cradle-vloerbedekking die ooit voor de luchtvaartindustrie is geproduceerd. De Nederlandse producent Desso gebruikte garens gesponnen van oude (uiteraard KLM-blauwe) uniformen van stewards en stewardessen en wol van Schotse schapen die eigenlijk alleen voor hun vlees werden gefokt. Jongerius en haar studio richtten zich in het totaalontwerp op kwaliteit en een warme uitstraling als alternatief voor de technische, koele esthetiek van de vliegwereld.

Typerend voor de strategie van Jongeriuslab is een onderzoekende houding en de ambitie om de grenzen van de industrie van ontwerpers, opdrachtgevers en producenten te verleggen. Jongerius streeft naar duurzaamheid – niet alleen in de productiewijze van haar ontwerpen, maar ook in de emotionele relatie die mensen hebben met haar producten en interieurs. In haar manifest ‘Beyond the New’ (2015), dat ze samen met kunsttheoreticus Louise Schouwenberg opstelde, sprak Jongerius zich uit tegen het verlangen naar constante vernieuwing in de vormgeving. In plaats van het zoveelste zinloze luxeproduct in de wereld te brengen, zoekt zij naar manieren om bestaande ontwerpen, materialen, productieprocessen en kennis op een pragmatische en tegelijk esthetische manier in te zetten.

Hella Jongerius is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Logo_KLM_Skyteam_RGB

hella jongerius voor KLM

bekijk beelden

unspecified 6