Formafantasma

Forma
fantasma

In de ontwerpfilosofie van Formafantasma staat niet de uiteindelijke vorm van de dingen zelf centraal, maar de weg ernaartoe.

Het atelier van Formafantasma in Amsterdam-Noord.beeld:

Andrea Trimarchi (1983, Bolzano) en Simone Farresin (1980, Malo) leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de kunstacademie in Florence, Italië. Uit ontevredenheid met het klimaat binnen het Italiaanse vormgevingsonderwijs vertrokken ze naar Eindhoven om aan de Design Academy een masteropleiding te volgen. Sinds hun afstuderen in 2009 werken zij samen onder de naam Formafantasma, wat letterlijk ‘spookvorm’ of ‘ontbrekende vorm’ betekent. Die naam zegt veel over de ontwerpfilosofie van het duo: niet de uiteindelijke vorm van de dingen zelf, maar de weg ernaartoe – het onderzoek en het maakproces – staat centraal. En toch, ook al dicteren het materiaal en de techniek voor Trimarchi en Farresin het uiterlijk dat ze hun objecten geven, de vormentaal die ze daarbij hebben ontwikkeld is aanstekelijk, decoratief en zeker niet willekeurig.

Formafantasma
Het duo Formafantasma in hun atelier in Amsterdam-Noord.beeld:

Met hun bijna forensische, geduldige werkwijze en experimenteerdrift worden zij vaak moderne alchemisten genoemd. Zo onderzochten ze onder andere plantaardige polymeren (Botanica, 2011), leer en andere natuurlijke ‘huiden’ (Craftica, 2012) en lavasteen (De Natura Fossilium, 2014). Voor dit laatste project verzamelden Trimarchi en Farresin gestolde lava bij de vulkaan Etna op Sicilië en gebruikten dit materiaal op allerlei, vaak innovatieve manieren. Lavasteen werd bijvoorbeeld verwerkt tot vezels voor wandkleden, of versmolten tot een vloeibare massa dat lijkt op glas en vervolgens tot vazen kon worden geblazen. De door Formafantasma ingerichte zaal is een mooi verslag van het onderzoek voor een project als De Natura Fossilium, dat zo’n twee jaar in beslag neemt en uiteindelijk een rijk universum aan schetsen, materiaalproeven, foto’s, een serie objecten en bovendien een schat aan kennis oplevert.

Formafantasma is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Craftica Salmon stool

bekijk beelden

Formafantasma