Floor Nijdeken

Floor Nijdeken

Met zijn borduurinstallatie verbindt Floor Nijdeken verschillende generaties met elkaar en creëert een rustmoment in deze drukke wereld.

De werkruimte van Floor van Nijdeken.beeld:

Na een aantal jaren als planoloog te hebben gewerkt, begon ontwerper Floor Nijdeken (Apeldoorn, 1981) aan zijn tweede studie: productvormgeving aan ArtEZ in Arnhem. Sociale structuren en behoeften speelden niet alleen in zijn opleidingen een belangrijke rol, maar ook in de meubels, mode en producten die hij sinds zijn afstuderen maakt. Zijn installatie Crossover Collective uit 2013, bijvoorbeeld, draait om het thema interactie.

Floor Nijdeken
Floor Nijdeken in zijn kantoor.beeld:

Nijdekens houten meubel fungeert als een grote borduurtafel: mensen, die elkaar al dan niet kennen, schuiven aan en werken samen aan een kleed. Het gezamenlijk borduren (een techniek die makkelijk te leren is) dwingt ze min of meer tot gesprek, en zo ontstaat er een mogelijkheid om (hand)vaardigheden, kennis en herinneringen te delen. De installatie van Nijdeken komt voort uit een nostalgisch verlangen naar tijden waarin de sociale binding binnen gemeenschappen sterker was, waarin traditionele ambachten nog volop beoefend werden en er meer contact met en waardering voor het tastbare, analoge materiaal was. Die aandacht voor lokale, oude ambachten en handwerk is de afgelopen jaren in het werk van veel (jonge) vormgevers te zien als reactie op het anonieme karakter van veel industriële massaproducten.

Crossover Collective begon oorspronkelijk als een campagne om communicatie onder ouderen te stimuleren, maar kreeg later een concrete vorm in de borduurinstallatie die verschillende generaties verbindt. Het handwerken creëert – met name voor jongeren, die enthousiast op Nijdekens installatie bleken te reageren – een rustmoment in een drukke wereld met een constante informatiestroom via telefoons en tablets. Het uiteindelijke resultaat, het borduurwerk, dat in dit geval gemaakt wordt naar een patroon dat Nijdeken speciaal voor het Stedelijk Museum heeft ontworpen, is een stille getuige van deze sociale uitwisseling.

Floor Nijdeken is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

crossover collective

bekijk beelden

Floor Nijdeken