Elisa van Joolen

Elisa van Joolen

Elisa van Joolen houdt zich bezig met de vraag waar de identiteit van een modelabel begint en eindigt.

Het atelier van Elisa van Joolen in Amsterdam.beeld:

Waar begint en waar eindigt de identiteit van een modelabel? Wat is de waarde van mode? En wat is de rol van de modeontwerper? Met deze vragen houdt modeontwerper en kunstenaar Elisa van Joolen (Den Haag, 1983), die in 2012 haar master Fashion Design and Society aan Parsons in New York afrondde, zich in haar ontwerppraktijk bezig.

Elisa van Joolen
Elisa van Joolen met haar zelfgeproduceerde kleding aan in haar atelier.beeld:

Voor het project 11”x17” ging Van Joolen in gesprek met verschillende modemerken om ze te overtuigen samples, archiefstukken en kleding uit hun reguliere collectie te doneren. Uit het materiaal dat ze op die manier verzamelde sneed Van Joolen stukken op tabloidformaat (11 x 17 inches), ruilde de uitgesneden stukken onderling uit en kwam zo tot een serie nieuwe kledingstukken. Hierbij combineerde ze high end items met massa-geproduceerde stukken – precies zoals ook de consument in het dagelijks leven met kleding omgaat – om zo de hiërarchie van modemerken te doorbreken. Ook met Invert Footwear zoekt Van Joolen de grenzen van het modesysteem op: door sneakers van bekende merken als Nike en Converse binnenstebuiten te keren wordt de schoen van zijn merkidentiteit ontdaan. De blootgelegde stiknaden maken het werk van de fabrieksarbeider zichtbaar, iets wat normaliter verborgen blijft achter het zorgvuldig gecultiveerde imago van het merk.

Voor One-to-One vroeg Van Joolen modemerken opnieuw om een kledingdonatie. De gekregen kledingstukken gebruikt zij als medium om, met behulp van inkt, delen van andere kledingstukken te bedrukken. Elk item wordt daardoor zowel drager als ontvanger, ze dienen als stempel en worden bestempeld. Dit geeft de kleding een bijzondere gelaagdheid: elk stuk is origineel en kopie tegelijk. Met deze handeling gaat Van Joolen voorbij aan de status van het label en laat ze ons een letterlijke registratie zien van de werkelijke materiële eigenschappen van de merkkleding.

Elisa van Joolen is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Werken van Elisa van Joolen

bekijk beelden

SPIJKERJACK-SWEATSHIRTsmall