Dirk Vander Kooij

Dirk Vander Kooij

Ontwerper Dirk Vander Kooij ontwikkelde zijn eigen 3D-machine waarmee hij laat zien dat ambacht niet gelijk hoeft te staan aan handwerk.

Het atelier van Dirk Vander Kooij in Zaandam.beeld:

De ontwikkeling van 3D-printers gaat razendsnel en ze kunnen in een rap tempo, aan de hand van digitale bouwtekeningen, met allerlei materialen complexe en vrijwel perfect gladde producten printen. Maar ontwerper Dirk van der Kooij (Purmerend, 1983) zag tijdens zijn studie aan de Eindhovense Design Academy juist schoonheid in de producten van de eerste 3D-printers uit de jaren 80: de producten die zijn gemaakt door een dergelijke printer (vaak prototypes en modellen) zijn nog grof en de opbouw van de verschillende geprinte lagen is duidelijk te zien.

Dirk Vander Kooij
Dirk Vander Kooij zittend op één van zijn ontwerpen in zijn atelier. beeld:

Vander Kooij ontwikkelde daarom zijn eigen machine met een afgeschreven robotarm uit de auto-industrie die stoelen, tafels, vazen en lampen print van dikke lijnen gerecycled en gesmolten plastic dat onder andere afkomstig is uit afgedankte koelkasten. Milieubewustzijn is daarbij een afweging, maar Vander Kooij is met name geïnteresseerd in de gelaagdheid en de kleureffecten die het oplevert. Voor één van zijn meest recente ontwerpen, de Not Only Hollow Chair, gebruikte Vander Kooij oude cd’s. Het printen in een lage ‘resolutie’ met een holle buis half-doorzichtig plastic levert in deze stoel niet alleen een stevige constructie, maar ook een bijzonder grafisch effect op. Naast de uiteindelijke stoel, waarvan 25 exemplaren zijn gemaakt, is een prototype te zien. Het prototype toont de beperkingen van het gebruikte maakproces: doordat het plastic te dik was en te snel afkoelde bleven de lussen niet voldoende aan elkaar plakken.

Vander Kooij werkt als een moderne ambachtsman: hij heeft zich een specifieke vaardigheid helemaal eigen gemaakt, maar blijft daarbij zoeken naar de grenzen van de mogelijkheden die de materialen en de techniek hem bieden. Hij laat daarbij zien dat ambacht niet gelijk hoeft te staan aan handwerk: de robotarm van de 3D-printer vervangt zijn eigen arm, en de computer die deze aanstuurt fungeert als zijn brein.

Dirk Vander Kooij is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Not Only Hollow Chair

bekijk beelden

Dirk Vander Kooij