Boyan Slat

Boyan
Slat

Boyan Slat ontwikkelde The Ocean Cleanup, een innovatief systeem dat wordt ingezet voor het schoonmaken van de oceanen.

Het 'Ocean Plastic Lab'-gedeelte van de werkruimte van Boyan Slat in Delft.beeld:

Jaarlijks komt er zo’n 8 miljoen ton plastic in de zee terecht, bleek uit recent onderzoek dat geleid werd door Jenna Jambeck, onderzoeker en professor aan de Amerikaanse University of Georgia. Natuurlijke oceaanstromen drijven dit plastic bij elkaar op bepaalde plekken, of specifieker, in vijf grote kolken (gyres) met een doorsnede van honderden tot duizenden kilometers: de ‘plastic soep’. Na verloop van tijd valt het plastic door golfslag, verwering en zonlicht uit elkaar tot kleine deeltjes, de zogenaamde microplastics, waarbij giftige stoffen uit het plastic in het water vrijkomen. Het (micro)plastic zinkt, spoelt aan, of wordt door zeedieren opgegeten, en komt zodoende in ons milieu en onze voedselketen terecht.

Boyan Slat
Boyan Slat in zijn kantoor.beeld:

Dat moet stoppen, vond Boyan Slat (Delft, 1994), en daarom schreef hij op de middelbare school zijn profielwerkstuk over het inzetten van natuurlijke stroming – in plaats van de conventionele en inefficiënte schepen met sleepnetten – voor het schoonmaken van de oceanen. Dat idee ontwikkelde hij door en uiteindelijk stopte Slat in 2013 tijdelijk met zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft om zich fulltime te kunnen richten op zijn stichting The Ocean Cleanup. Via crowdfunding haalde Slat ruim 2 miljoen dollar op voor de uitwerking van zijn passieve systeem dat bestaat uit reusachtige v-vormige, drijvende ‘armen’ van 100 kilometer lang, die het voortdrijvende plastic opvangen en naar een verzamelplatform in het midden leiden. Eens in de anderhalve maand wordt het platform geleegd door een schip dat het plastic aan wal brengt, waar het vervolgens gerecycled kan worden.

Dit jaar zal het ontwerp van Slat voor het eerst in de praktijk getest worden in de Noordzee, voor de kust van Scheveningen, om te zien of het zware weersomstandigheden kan weerstaan. In 2017 zal er een proefsysteem op schaal geïnstalleerd worden bij de Japanse kust; in 2020 zal de eerste volledige werkende installatie in de Stille Oceaan in gebruik worden genomen. Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat de meest vervuilde kolk, de Great Pacific Garbage Patch in het noorden van de Grote Oceaan dan binnen 10 jaar voor de helft opgeruimd kan worden.

Boyan Slat is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

The Ocean Cleanup

bekijk beelden

The Ocean Cleanup