Benedikt Fischer

Benedikt Fischer

Bij het maken van sieraden combineert Benedikt Fischer traditionele bewerkingsmethoden met allerlei niet-traditionele materialen.

Het atelier van Benedikt Fischer in Amsterdam.beeld:

Al van jongs af aan maakt Benedikt Fischer (Fraham, 1984) sieraden. In zijn vaderland Oostenrijk leerde hij de klassieke edelsmeedkunst, maar al snel realiseerde hij zich dat zijn eigen blik op het vakgebied radicaler was. Nadat Fischer werk van oud-studenten van de Gerrit Rietveld Academie in een plaatselijk sieradengalerie zag, vertrok hij naar Amsterdam om zijn studie daar voort te zetten. De invloed van beide opleidingen is terug te zien in Fischers werk: hij combineert traditionele bewerkingsmethoden met allerlei niet-traditionele, vaak gevonden materialen als felgekleurd plastic, mammoetbotten en onderdelen van paspoppen.

Benedikt Fischer
Benedikt Fischer in zijn atelier.beeld:

Voor een serie broches sneed Fischer delen uit afgedankte bouw- en skihelmen en bewerkte het oppervlak met uiterste zorgvuldigheid en concentratie met instrumenten als een scalpel en een burijn – een v-vormige beitel die gebruikt wordt om te graveren – tot structuren die doen denken aan bijvoorbeeld een dierenvacht of een boombast. De Latijnse titels van deze sieraden, zoals Abelii Abelii (orang oetang) en Arctos Arctos (bruine beer) verwijzen niet alleen naar die verfijnde texturen, maar ook naar de beestenkoppen die je instinctief herkent. Voor een uitbreiding van zijn eerste reeks smolt Fischer het plastic van de helmen om tot broches die lijken op besneeuwde bergtoppen in miniatuur (zoals Akka, vernoemd naar een bergmassief in Noord-Zweden), en ook bewerkte hij anonieme, massa-geproduceerde plastic gebruiksvoorwerpen tot een serie hangers (Monocoque).

Het eerste sieraad dat Fischer zelf ooit droeg was een bedeltje in de vorm van een beschermengel, en ook de sieraden die hij maakt geeft hij deze symbolische functie. De helmen, die oorspronkelijk een hele praktische, beschermende functie hadden, zijn getransformeerd tot een talisman voor de drager (m/v).

Benedikt Fischer is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

z.T.

2011 – // plastic, remanium, (epoxy clay, paper)

bekijk beelden

Benedikt Fischer