Bas van Abel

Bas van Abel (Fairphone)

Met de Fairphone wil Bas van Abel het productieproces van smartphones verduurzamen en eerlijker en transparanter maken.

Het kantoor van Fairphone in Amsterdam.beeld:

Na het zien van de Deense documentaire Blood in the Mobile (2010), die de uitbuiting van arbeiders die in conflictgebieden grondstoffen voor onder andere mobiele telefoons verzamelen aan de kaak stelde, besloot Bas van Abel (Nijmegen, 1977) om Fairphone op te richten. Met dit bedrijf, dat begon als een campagne, wil Van Abel het productieproces van smartphones verduurzamen en bovenal eerlijker en transparanter maken. Voor de productie van een smartphone zijn bijna veertig (vaak kostbare) mineralen en metalen nodig, zoals tin, tantalium, wolfraam en goud. Fairphone steunt initiatieven die conflictvrije mijnbouw voor het delven van deze mineralen stimuleren. Ook wordt er geïnvesteerd in het verbeteren van de werkomstandigheden in de Chinese fabriek waar de telefoons geproduceerd worden.

Bas van Abel
Monique Lempers (hoofd van de Value Chain), Olivier Hebert (hoofd Technologie) en Miquel Ballester (Product en Innovatie) in hun kantoor, een Amsterdams pakhuis. beeld:

Fairphone is door Bas van Abel gestart als campagne gericht tegen conflictmineralen en slechte werkomstandigheden in de elektronica industrie, en is in 2013 gestart als bedrijf. De eerste Fairphone kwam dus ook in 2013 op de markt en werd geproduceerd met behulp van een startkapitaal dat via crowdfunding bij elkaar werd gebracht. Sinds december 2015 is de Fairphone 2 verkrijgbaar, die ten opzichte van de eerste editie een belangrijk voordeel heeft: hij is grotendeels modulair. Dat betekent dat je als gebruiker de onderdelen die vaak als eerste kapot gaan, zoals het scherm en de accu, zelf kunt vervangen. Ook de luidspreker, de microfoon en de camera kunnen worden losgeschroefd en verwisseld – eventueel voor een nieuwere, betere module – en in de toekomst kunnen er potentieel onder andere een NFC-chip, zonnecellen en een module voor draadloos opladen aan de telefoon gekoppeld worden. De Fairphone is ontworpen om drie tot vijf jaar mee te gaan door die modulariteit, en het uiteindelijke doel is om de verschillende grondstoffen volledig te hergebruiken.

Van de eerste telefoon zijn 60.000 exemplaren verkocht; van de tweede editie hoopt Fairphone er 150.000 te verkopen. Ter vergelijking: in 2015 alleen al gingen er bijna 1,5 miljard smartphones wereldwijd over de toonbank. Fairphone zet uiteraard in op een groeiend marktaandeel, maar daarnaast heeft het bedrijf een heel belangrijke functie als vaandeldrager en pleitbezorger voor veranderingen in de productieketen van smartphones.

Bas van Abel (Fairphone) is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

De Fairphone

bekijk beelden

Fairphone