Bart Hess

Bart
Hess

De toekomst van de mode wordt door Bart Hess voorgesteld als een tweede huid die je jezelf elke dag aanmeet.

(Een deel van) de werkruimte van Bart Hess in Eindhoven.beeld:

Het werk van Bart Hess (Geldrop, 1984), die aan de Design Academy in Eindhoven studeerde, is gelijktijdig mode, vormgeving en kunst. Zijn ontwerpen zijn onlosmakelijk verbonden met het menselijk lichaam, dat Hess steeds op een andere manier probeert te vervormen, vervreemden of verfraaien met materialen die weinig met het traditionele textiel te maken hebben. Schuim lost op, spelden prikken, slijm glibbert weg en latex verstikt, en dus documenteert Hess zijn ontwerpen altijd direct in een film of foto. Zijn ‘stoffen’ zijn meestal niet bedoeld om langere tijd te dragen, en daarom zou je kunnen zeggen dat de documentatie – die vaak doet denken aan sciencefiction – het échte werk vormt.

Bart Hess
Bart Hess in zijn atelier in Eindhoven.beeld:

Voor zijn performance Digital Artefacts gebruikt Hess hete was die een dun laagje vormt zodra het met de huid in aanraking komt. Een model dat in een licht harnas boven een tank gevuld met water en was hangt, zakt langzaam naar beneden. Met elke beweging die ze maakt blijft er een laagje was aan haar plakken, alsof er direct op de huid 3D-geprint wordt. Eenmaal uit het water is het silhouet van gestolde was goed te zien, waarna het model zich uit haar omhulsel breekt. Hess waardeert de imperfecties en de grillige vormen die zijn ontstaan; hij ziet ze als glitches, kleine, willekeurige verstoringen, die zich normaal in digitaal beeld voordoen maar nu in deze analoge wereld. Zijn film heeft het magische proces van gestolde beweging vastgelegd, en de silhouetten die hij in de tentoonstelling toont zijn een fysieke momentopname van dat proces.

De Digital Artifacts tonen hoe Hess zich de mode van de toekomst voorstelt. Dat zijn geen losse kledingstukken meer, maar een tweede huid die je jezelf elke dag opnieuw aanmeet, en die je naar believen kunt manipuleren.

Bart Hess is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Digital Artifacts

bekijk beelden

DigitalAftefacts05