Agatha Haines

Agi (Agatha) Haines

Niet alleen wil Agi Haines menselijke organen dupliceren door ze te bioprinten maar ook nieuw ontworpen, verbeterde organen produceren.

Het anatomisch theater van De Waag in Amsterdam, waar Agatha Haines als artist-in-residence is begonnen dit jaar.beeld:

3D-printen kan inmiddels met kunststof, klei en metaal, dus waarom niet met levende cellen? En wat kan je met die methode – ook wel bioprinten genoemd – in de toekomst dan precies maken? Met zulke vragen houdt de Britse ontwerper Agatha Haines (Londen, 1989) zich bezig. Ze voltooide de master Interactive Design aan de Royal College of Art in Londen, en is in het kader van haar PhD in 2016 artist in residence bij Waag Society in Amsterdam. Het belangrijkste thema van Haines’ promotieonderzoek is de maakbaarheid van het menselijk lichaam en de ethische vraagstukken die daarmee verbonden zijn.

Agatha Haines
Agi Haines in het trappenhuis van De Waag in Amsterdam.beeld:

Zij stelt zich voor hoe het zou zijn om niet alleen bestaande menselijke organen te dupliceren door ze te bioprinten – iets waar wetenschappers en medici al onderzoek naar doen – maar ook nieuw ontworpen, verbeterde organen te produceren en te implanteren om chronische ziektes of afwijkingen te behandelen en te genezen. Zelfs cellen van dieren met bruikbare eigenschappen kunnen op die manier ingezet worden voor het maken van Frankensteinachtige organen; een orgaan met cellen van een sidderaal kan bijvoorbeeld fungeren als een natuurlijke defibrillator die een stilstaand hart met een schok kan reanimeren. De vragen of het ethisch verantwoord is om haar Circumventive Organs te implanteren in het menselijk lichaam en wie toegang krijgt tot deze behandelingen komen daarbij direct op.

Haines’ ontwerpen zijn speculatief: ze gebruikt haar verbeeldingskracht om (vaak ingewikkelde en theoretische) toekomstscenario’s zichtbaar en tastbaar te maken. Ze laat zien wat een sterke verbinding en uitwisseling tussen de wetenschappelijke, medische wereld en vormgevers kan opleveren: door geloofwaardige visualisatie kan een eerste stap van fictie naar realiteit gezet worden en wordt een maatschappelijke discussie geopend.

Agi Haines is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, vanaf 26 augustus 2016 te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Lees meer over de tentoonstelling of bestel tickets.

Circumventive Organs

Filmstills uit een chirurgische film van Agi Haines genaamd “Electrostabilis Cardium: Surgical Implant”.

bekijk beelden

Agatha Haines